בני נוער וילדים (מגיל 8)
הקדמה
גילאי 8-13 הם שלב קריטי בהתפתחות הנוער, שבו מתבגרים חווים שינויים פיזיים, רגשיים וחברתיים משמעותיים. בשלב זה, הם מפתחים את זהותם ותחושת עצמאותם. עם זאת, חלק מהמתבגרים עשויים להתמודד עם קשיים כמו חרדה חברתית, ביטחון עצמי נמוך או קשיים לימודיים. כהורים, ייתכן שתשימו לב שהתנהגויות אלו מתבטאות במתח, תסכול או בידוד, לעיתים אף בהימנעות מביצוע משימות לימודיות או חברתיות. הדרך לעזור להם היא באמצעות טיפול רגשי וחושי, שמתמקד בגוף, המסייע לחיזוק התפקוד הרגשי, החשיבתי והגופני.
קשיים והתנהגויות לוואי
בני נוער עשויים להסתיר את הקשיים שלהם באמצעות התנהגות דחיינית או העדפת פעילויות שמספקות הנאה רגעית על פני משימות שדורשות מאמץ. התופעה הזו נוצרת, לעיתים קרובות, בעקבות קושי בוויסות תחושות ורגשות, והיא מעידה על הצורך בהכוונה בתכנון וביצוע פעולות, כמו גם באמון עצמי.
מהו וויסות חושי ורגשי?
וויסות חושי מתייחס ליכולת לפעול באופן יעיל ולהתאים את ההתנהגות למצב הקיים, בין אם הוא אישי או חברתי. לכל אחד מאיתנו יש דרכים ייחודיות לחוות את הסביבה, אך לעיתים התגובות האוטומטיות אינן מותאמות, ויש צורך לארגן מחדש את ההבנה של השפעת התנועה, התחושה והרגש על התגובות שלנו.
דוגמאות לקשיים והקשר לתפקוד ולמידה
- היפר-אקטיביות ותנועתיות יתר
כאשר המידע על מצב הגוף אינו מגיע למוח בצורה תקינה, המתבגר עשוי לחוש צורך מוגזם בתנועה, להיות בעל קושי בריכוז ובתפיסה מרחבית. חוסר האיזון הזה מקשה על ההתאמה לצרכים לימודיים וחברתיים.
- תנועות נוקשות מדי או רכות מדי
קשיים במערכת התחושה עשויים להתבטא בתנועות לא מתאימות; המתבגר עלול להתנהג בעוצמה רבה או, לחלופין, להיות ביישן ולהימנע מקשר גופני.
- קשיי קשב וריכוז
כאשר מערכת ההצלבה בין אונות המוח אינה בשלה, הדבר עלול לגרום לחוסר ריכוז, תסכול ומכשולים בלמידה.
- התפרצויות כעס מול הימנעות
כשהתפיסה התחושתית מעוותת, תשומת הלב עלולה להתמקד בגירויים בלתי רצוניים, כמו רעש בכיתה, מה שמוביל להתפרצות כעסים או להימנעות מהסיטואציה.
- חרדות ופחדים
ילדים עם קושי בוויסות חושי עשויים להגיב בצורה קיצונית לאיומים, מה שמוביל למחשבות שגויות ותגובות לא הולמות.
חשיבות הטיפול בוויסות חושי ורגשי
נוער ומתבגרים צעירים עם קשיי וויסות חושי או רגשי פועלים מתוך מצוקה שנובעת מפחד לאכזב או רצון לרצות את ההורים או הסביבה. התנהגויות כמו התבודדות, תוקפנות או ביישנות הן תגובות למתח גופני ורגשי. התמיכה הנכונה יכולה להוריד את סף המתח ולספק כלים המאפשרים התמודדות עם רגשות ומחשבות מבלבלות.
איך זה קורה?
בקליניקה "קול-גוף", אני שמה דגש על החוזקות של כל מתבגר, בונה אמון ומקיימת קשרים חיוביים, מה שמוביל להצלחה בטיפול ולשיתוף פעולה מירבי.
באמצעות התנסות חוויתיות בתנועה , מגע טיפולי לשחרור מתחים , התנסויות באביזרי חישה ועבודה על ויסות החושים המטופלים לומדים לחוות את עצמם ולפתח ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות בהתמודדות עם עם גירויים חיצוניים מתוך מודעות ושליטה בוויסות הגירוי.
עוררות רגשית בשלבים שונים של הטיפל מאפשרים זיהוי תחושות ורגשות שעולים ומקבלים ביטוי באופן אורגני ובטוח עבור המטופל.
גישת קול-גוף לטיפול בקשיי תפקוד או למידה
אימון מערכות הגוף ביניהם: המוטוריקה הגסה והעדינה, קו אמצע, צידיות, מערכת ההצלבה, המע' הוסטיבולרית והתחושתית במטרה לבסס תפקוד תקין וחיבור למודעות גופנית משפרים את התפקוד הגופני כבסיס לאינטגרציה בין מערכת החשיבה והרגש.
זיהוי והבנה של צרכים, יכולות ורצונות מתפתחים מתוך חוויות אישיות ומאפשרים תהליך למידה עצמי אשר מחבר בין מחשבה, הרגשה ופעולה שנובעים מתוך ידיעה פנימית של הגוף כאשר הוא נינוח או מתוח ואיך אפשר לפעול באופן הכי יעיל להשגת המטרה. למידה מתוך הגוף היא בסיס לקליטת ידע ומידע לימודי וחברתי כשם שהבנה עצמית ואמפתיה הם בסיס להבנת האחר וגילוי אמפתיה לסביבה.
חיבור בין תחושה מחשבה ורגש מאפשרים לבני נוער להבין את עצמם ולספק לעצמם תנאים מתאימים לקיום תהליכי למידה מתוך רוגע והקשבה.